Retseptid

Lihavõttesai mahlebiga

Koostisained Pane korvi
260 g nisujahu + vastavalt vajadusele ca kuni 120 g hiljem lisamiseks.
55 g suhkrut
3 g soola
2 g vaniljesuhkurt
4 g mahlebi

2,25Loe edasi

6 g kuivpärmi
65 g sulavõid
125 g piima
1 muna
1 munakollane
Enne ahjupanekut saia määrimiseks ja peale raputamiseks
1 muna + 2 spl piima  mandlilaastud või/ja suhkur (vms muud meelepärast)
valmistamine
  1. Sulata või ning sega see eelsoojendatud piimaga. Vispelda muna ja munakollane lahti ja lisa need käesooja piima-või segu sisse. Mikserda/vispelda ühtlaseks seguks. 
  2. Lisa segusse suhkur, vaniljesuhkur ja sool. 
  3. Teises kausis sega omavahel jahu (alguses 260 g), kuivpärm ja mahleb.
  4. Lisa vaikselt vispeldades jahusegu piimasegusse (nii, et ei tekiks tükke). Kui taigen jääb käe külge, lisa veel jahu. Taigen peaks olema sellise paksusega, et kui taignamikseriga segada, siis koguneb taigen ühtseks palliks mikseri ümber. 
  5. Aseta taignapall kaussi toidukile/rätiku alla 2,5 tunniks kerkima. Ideaalseks kerkimistemperatuuriks on 40°C (uuematel ahjudel on olemas taignakergitusrežiim).
  6. Kui taigen on kerkinud vähemalt kahekordseks (2,5 tundi kergitamist on möödunud), võta taigen kerkimast. Jaga taigen kolmeks ribaks ning punu neist pats. Otsad keera pätsi alla peitu ja suru õrnalt põhja külge kinni.
  7. Pane saiapäts taas 40°C juurde kerkima. Seekord tunniks ajaks.
  8. Võta saiapäts ahjust ning määri piima-muna seguga üle. Soovi korral puista peale mandlitükke ja suhkurt. 
  9. Küpseta 180°C ahjus (ülemine ja alumine kuumutus programmiga) ca 45 minutit (ülemine ja alumine kuumutus programmil).
  10.  Kui sai on valmis, viska käega kuuma saia ümber veidi vett ning kata küpsetuspaberi ja rätikuga, lase jahtuda. Liiga kuumalt saia lahti lõigates kaob saia kohevus ning sai muutub nätskeks.
  11. Ahjust tulnud saiale määri halvaakreemi või kakaokreemi

 

NAUDI TULEMUST
Türgi lihavõttesai