Isot biber või Urfa Biber on soolane, vürtsikas, sügav kastanpruun Türgi tšillipipar. See on saanud nime Türgi kagu-Urfa piirkonna järgi. See sarnaneb oma Süüria sugulase Aleppo pipraga (pul biber).
Urfa pipra teeb nii eriliseks see, et seda mitte ainult ei kuivatata, nagu enamikku tšillit, vaid seda ka fermenteeritakse. Tšilli lastakse küpseda tumepunaseks, seejärel kuivatatakse see päikese käes. Ööseks pakitakse pipar riidesse või kilesse. Seda protsessi nimetatakse higistamiseks ja see kestab umbes nädala.
Seejärel pipar purustatakse ja segatakse soolaga, et vältida kokkukleepumist, säilitades kergelt niiske ja õlise tekstuuri.
Isot pipra maitseprofiil on hapukas, vürtsikas ja suitsune, kohvi, šokolaadi, rosina ja tubaka nootidega. See sobib hästi köömnete, koriandri, sumaki, paprika ja za’atariga.
Kasutamine
Traditsiooniliselt liha- ja soolastes toitudes kasutatav isot biber on maitseaine igasugustele Lähis-Ida ja Vahemere roogadele alates hummusest, lihapallidest, lambalihast, pilafist, kebababist, babaganoush’st, munaroogadest, röstitud köögiviljadest, juustust kuni šokolaadi- ja karamellipõhiste magustoitudeni.