Şalgam suyu on soolane, hapu kääritatud jook, mida toodetakse Vahemere lõunarannikul Türgis ja seda ümbritsevates provintsides, peamiselt naeris (türgi keeles şalgam), kääritatud nisust ja mustast porgandist.
Şalgam suyu toodetakse keerulise piimhappekäärimisprotsessi käigus. Esiteks valmistatakse juuretis jahvatatud nisust, veest ja soolast. Kui tainas on 3–5 päeva käärinud, lisatakse taignale soe temperatuur (40–45 C°). Kui tainas ja vesi on täielikult segunenud, muutub vesi häguseks. Kui tainas on põhja settinud, kurnatakse vedelik läbi riide. Kui vedelik on valmis, lõigatakse must porgand ja naeris viiludeks ning asetatakse seejärel vertikaalselt purki, kaetakse juuretise kääritamise käigus saadud kääritatud veega ja lastakse veel 2 nädalat suhteliselt jahedal temperatuuril (15-15°C) käärida. 20 C°).
Selle õrna käärimisprotsessi tõttu saab seda toota alles kas septembri lõpus või mai alguses, kui temperatuur on pehmem. Lõpptoode on tumedat värvi hapukas ja värskendav jook, pealt heledam ja alt tumedama settega.
Şalgam suyu on immateriaalne kultuuripärand. Selle täiuslik maitse on harmoonias Adana piirkonnale omaste roogadega, alates lahmacunist – Türgi pitsast – kuni simit – kohalike traditsiooniliste bageliteni. Kohalikud peavad seda seedesüsteemi imerohiks, kuna see sisaldab β-karoteeni, B-rühma vitamiine, kaltsiumi, kaaliumi ja rauda. Inimesed kasutavad seda ka ravimina selle antiseptiliste ainete tõttu või kuurina, mis eemaldab kehast toksiine, vähendab neerukive. Suurepärane jook peale suuremat pidu.